שמן לבישול, שמן לטיגון (עמוק, חנוכה), שמן טבעי, שמן צמחי, שמן סינטטי, שמן שיזוף, שמן מכונות, שמן מנועים, שמן לשיער, לפנים, לעור, לקרקפת, שמן סיכה, שמן לעיסוי, שמן למאור. נראה שהשמן נוכח בכל פינה בחיים שלנו, ממש כאילו היה שזור בהם מאז ומתמיד, לטוב ולרע. האמת? זה כנראה באמת נכון.
שרידים עתיקים של בתי בד (בערך 8,000 שנה לפני הספירה), גלעיני זיתים ומוצרים שונים המעידים על קיומה של תעשיה להפקת שמן זית, קיימים בישראל, שכחלק מאגן הים התיכון, נמצאת באזור המוצא של שמן הזית, אחד השמנים המפורסמים והבריאים ביותר בעולם.
לשמנים יש תפקידים מרכזיים בכל תרבות בעולם, החל ממשיחת תינוקות בני יומם בשמן (להגנה ראשונית), דרך בישול, שימור, רפואה, בישום וקוסמטיקה וכלה במשיחת מלכים. היות ולכל אזור בעולם יש את השמן האופייני לו, גילו בני האדם עם הזמן סגולות רפואיות ייחודיות בכל מיני סוגים של תמציות ושמנים המופקים מצמחים שונים, אשר יכולות לסייע בהנעה והאצת תהליכי ריפוי והחלמה בגוף.
לקראת החנוכה וההגבלות המתחדשות, אפשר לנצל את השמן לטובת עיסוי. לעיסוי סגולות רפואיות רבות – הוא נחשב מרגיע מאוד, הוא מייצר תנועה של הדם ומרפה את השרירים ויכול לסייע בטיפול במצבים רפואיים שונים. עיסוי רפואי הוליסטי היא שיטת טיפול רפואית לכל דבר ויכולה לתת מענה לכאבים, לסיוע בטיפול בדיכאון חורף שאופייני לתקופה ועוד. עד שתפנו לטיפול אני מזמין אתכם לבחור שמן איכותי ולהעניק לקרובים שלכם עיסוי חגיגי לחנוכה
ברוח החג, נסקור חלק משמני העיסוי המוכרים יותר (וגם כאלה המוכרים פחות, ששווה לכם להכיר) ונגלה מה הסגולות הרפואיות שלהם.
שמן שקדים מתוקים – שמן הבסיס הפופולרי ביותר לעיסוי. הוא קל ועדין, עשיר בחלבונים, ויטמינים ומינרלים. היותו כמעט נטול ריח בכלל (עובדה המאפשרת לכל תמצית אתרית "לרכב עליו"), והדחיסות שלו הן אלו שתורמות להיותו שמן העיסוי האולטימטיבי.
שמן זרעי ענבים – מעט דק יותר משמן השקדים והשני במצעד הפופולריות לטיפולי עיסוי. זהו שמן קליל, קיצי, בעל תכונה של נוגד חמצון ונחשב טוב לטיפול בפצעי אקנה בפנים.
שמן שומשום – שמן עבה יחסית, בעל צבע וארומה חזקים, המשמש לעיסויים מעולם האיורוודה (פילוסופיית טיפול הודית). שמן זה עשיר בוויטמינים E ו-B, בסידן, במגנזיום, בזרחן ועוד. בטיפול חיצוני הוא יכול לסייע בטיפול בגירויים ונגעי עור, לשמש כמסנן קרינה טבעי ולהקל על כוויות שמש, מקל לטיפול בכאבים, מחמם מפרקים.
שמן אבוקדו – מכיל כמות גדולה של הוויטמינים A ו-E והוא נחשב כמועדף לטיפול בבעיות עור, מה שהופך אותו למוביל בתעשיות קוסמטיקה טבעית. ניתן לערבב אותו עם שמנים נוספים כדי שיעניק לטיפול את התכונות החיוניות הללו.
שמן ארניקה – פחות מוכר לקהל הרחב, אך בקרב מטפלי הרפואה המשלימה הוא ממש סלבריטי. הוא בעל ארומה חזקה ורעננה, ומיועד לטיפול בכאבים אקוטיים של שרירים, וגם חבלות ישנות על רקע אורתופדי.
שמן קוקוס – הרבה אנשים אוהבים להשתמש בשמן הזה (ולא רק בעוגיות), ויש לו לא מעט יתרונות.
הוא פחות טוב לעיסוי, כיוון שהמולקולות שלו גדולות ולכן הוא לא עובר את נקבוביות העור, וזו בדיוק הסיבה לכך שהוא טוב בהגנה חיצונית על העור, הקרקפת והשיער. הוא יעניק לעור לחות לאורך זמן ויגן עליו מנזקי יובש וחומרים מזהמים במים.
שמן זרעי רימונים – הכירו את המלך של השמנים הצמחיים. רשימת היתרונות שלו גורמת לו להיראות כמו סופר שמן, וזה נכון. מחקרים שמבוצעים עליו בעשור האחרון מגלים בו סגולות רפואיות כגון סיוע לטיפול במניעת טרשת עורקים ויתר לחץ דם, באיזון רמות הסוכר בדם. הוא משמש לחיזוק העור, המערכת ההורמונלית, מערכת העיכול וזה פשוט לא נגמר.
חלק גדול מהיתרונות האלה באים לידי ביטוי כשבולעים את השמן (בצורת כמוסות), אבל אין מי שיתנגד לקבל עיסוי מלכותי בשמן הזה. זה יפתיע אתכם לדעת שהוא גם השמן הכי יקר שקיים?
שמן זית – טוב, ברור לנו מה היתרונות העיקריים שלו, אבל זה לא מאמר על אוכל טעים אז בואו נתרכז בשימוש החיצוני. שמן זית עשיר בנוגדי חמצון (בדומה לשמן זרעי רימונים, רק לא באותה כמות), בתוכם קיימת תרכובת אולאוקנתאל המאפשרת לו לתפקד כחומר אנטי דלקתי ומשכך כאבים. גם הרמב"ם מצא לו שימושים רפואיים, כגון מריחת החזה בשמן חמים לטיפול בשיעולים וטיפטוף שלו לתוך האוזן יטפל בדלקות אוזניים. העיסוי בשמן זית יעשה טוב לעור שלכם ויעניק לו לחות ותחושה נעימה. חשוב להקפיד שהשמן שתשתמשו בו יופק בכבישה קרה.
לכל שמן ניתן להוסיף תמציות אתריות, שמשדרגות את הריח ומעניקות סגולות בריאותיות משלהן. תיקון טעות נפוצה: "שמנים אתריים" (לבנדר, פצ'ולי וכו') הם לא באמת שמנים. אלו תמציות אתריות נדיפות שתפקידן הוא להניע תהליכי ריפוי באמצעות חוש הריח, או חדירה למחזור הדם על-ידי בליעה או עיסוי בשמן שאליו הוסיפו תמצית אתרית כלשהי.
כל שמן והעיסוי המומלץ שלו
עיסוי קל של בית החזה בשמן זית אמנם יכול לטפל בשיעול, אך בתוספת של כמה טיפות של תמצית מנטה נקבל אפקט של נשימה קלה וקרירה יותר.
עיסוי כפות הרגליים בשמן אבוקדו המשולב עם תמציות לבנדר ועץ התה יעניק להן לחות, רכות ורוגע.
עיסוי קל של הרקות בתמצית לבנדר יתרום רבות להקלה והורדת המתח הנפשי.
עיסוי עור הפנים בשמן זרעי ענבים יתרום את חלקו במאמץ לטיפול באקנה, ועל הדרך בחידוש העור והשרירים, שכן יש לו היכולת לכווץ רקמות (נו, ממש מתיחת פנים טבעית, לא?)
ולסיום קוריוז קטן: נהוג לחשוב שאת מלכי העבר משחו בשמן זית בעת הכתרתם, אך הדבר לא נכון. המלך הבלתי מעורער של העת העתיקה הוא ללא ספק שמן האפרסמון, שהופק משיחי האפרסמון שגדלו, כמה מפתיע, אך ורק באזור מסוים בארץ הקודש, ליד קומראן (זוכרים? מגילות וזה...).
השמן הזה היה הדבר הכי נדיר ויקר בזמנו, שימש לצורכי בישום, קוסמטיקה, רפואה וגם כמובן לזירזוף קל על מצח של מלך.
למרבה הצער אין יותר שיחי אפרסמון (היהודים השמידו אותם כדי שהרומאים לא ייקחו אותם, סיפור בפני עצמו), ולא נוכל לגלות את הריח או הסגולות המיוחדות של השמן הזה, אבל לפחות למדתם פרט טריוויה מגניב לשיחת סמול טוק.
קרדיט צילום: Shutterstock
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה