כשאומרים חומוס אצל כל אחד קופצת תמונה אחרת בראש, אם זה ממרח עשיר וטעים עם תוספות שונות, אם זה חלק מחמין בימי שבת קרים או חלק מהפיצוחים שקונים לסופ"ש. הבסיס למאכלים הרבים היא אותה קטנייה מופלאה שהערך התזונתי שלה מגוון וחשוב אף הוא. אספנו 10 עובדות על החומוס והיינו יכולים גם יותר:
1. החומוס הוא צמח ממשפחת הקטניות שליתר דיוק נקרא – 'חמצה תרבותית' והשם חומוס הוא ממקור ערבי. הקטניות, בניגוד לדגנים כגון חיטה או אורז, יש תכולת חלבון גדולה. לצורך ההשוואה בכוס אורז מבושל יש כ 4 גרם חלבון לעומתה כוס חומוס מבושל המכילה כ 10 גרם חלבון ולכן קטניות מהוות תחליף מעולה לאנשים הנמנעים מאכילה של מזון מהחי. קמח חומוס משמש אף הוא כתחליף לביצה לנמנעים מביצים ומסמיך ומעבה מאכלים שונים הטעם העדין והנייטרלי שלו הופך אותו לתחליף מזין לקמח חיטה רגיל במאכלים שונים כמו קציצות ופשטידות.
2. קיימים זנים שונים של גרגירי חומוס, המשתנים זה מזה בגודל שלהם, במשך הבישול שלהם ובמרקם שהם מקבלים לאחר הבישול. כל זן מתאים לסוג אחר של הכנה, למשל הזן הקטן מומלץ להכנה של ממרחי חומוס והזן הגדול מומלץ יותר לתבשילי קדירה.
3. הקטניות, והחומוס ביניהם, הם מקור טוב לוויטמינים מקבוצת ה B, כמו החומצה הפולית לדוגמא החשובה בייצור תאים והתפתחותם, חשובה לתפקוד וייצור תקין של כדוריות הדם האדומות ובעיקר חשובה לנשים בגיל הפוריות המפחיתה סיכון למומים עובריים אצל העובר.
4. גרגירי החומוס מכילים גם הרבה מינרלים כולל מגנזיום, אשלגן, ברזל, סידן, זרחן ואבץ התורמים לבריאות הלב וכלי הדם, פעילות השרירים ועוד..
5. הקטניות מכילות נוגדי חמצון ועשירות בסיבים תזונתיים. למעשה, הסיבים התזונתיים מהווים 14% מגרגירי החומוס ! הרבה יותר מאשר בחיטה מלאה או אורז מלא המכילים כ 3% סיבים. היתרונות הבריאותיים שיש לסיבים התזונתיים הם רבים כגון שיפור ערכי הכולסטרול בדם והורדת סיכון לסוכרת. סוג הסיבים תזונתיים בקטניות הם כאלו שמשפרים את בריאות מערכת העיכול ותורמים מאוד לתחושת שובע. כשאוכלים את הקטניות בשלמותן הן תורמות להורדת סיכון למחלות לב, לסוגי סרטן שונים ולהשמנה.
6. החומוס הוא גם חבר טוב של חולי הצליאק והנמנעים מגלוטן שהוא חלבון שנמצא בעיקר בחיטה, בשעורה ובשיפון. החומוס (ושאר הקטניות), לא מכיל גלוטן ולכן מהווה מקור טוב ומזין לפחמימות בתזונה ללא גלוטן.
7. הוסיפו קמח חומוס לבלילה של מזונות שעוברים טיגון- החומוס מכיל כמעט 20% חלבון, לחלבונים ישנה יכולת להיצמד וליצור שכבה חיצונית הומוגנית שמונעת ספיגת שמן פנימה במהלך הטיגון על כן כדאי לשלב אותו כחלק מהציפוי של נתחים לפי הטיגון.
8. כמו כל קטנית, חשוב להשרות את החומוס למשך כמה שעות לפני הבישול ולבשל אותו זמן ארוך מספיק כדי שיתעכל טוב ונעים במערכת העיכול. רצוי להימנע מהוספת אבקת סודה לשתיה כדי לקצר את משך ההשריה והבישול שכן היא הורסת חלק מהערכים התזונתיים של הקטניות. סבלנות זה הסוד כאן- ככול שההשריה יותר ארוכה ובמהלך הבישול נחליף את המים כמה פעמים כך מפחית את תופעות העיכול שמתפתחות לאחר אכילת קטניות.
9. גרגירי חומוס מבושלים ומתובלים במלח ומעט פלפל יכולים להיות ממש חלק מארוחה או סתם כנשנוש בריא וטעים. חצי כוס גרגירי חומוס מבושלים מספקת כ 80 קלוריות, ומהווה מנת תחליף לפרוסת לחם מלא לטובת גיוון.
10. סלט חומוס הוא לא ממש סלט – ממרחי החומוס השונים הנקראים סלט חומוס בדרך כלל עשירים בשומן. סלט חומוס קנוי מכיל תוספות של טחינה ושמן צמחי שיוצרים ביחד מוצר בעל 15% שומן ומעלה ועם הרבה חומרים משמרים כדי שיוכל להחזיק מעמד על המדפים בסופר. הערכים התזונתיים שלו הרבה פחות טובים מאשר לאכול את החומוס המבושל. הכנת ממרח חומוס ביתי היא הרבה יותר פשוטה משנדמה. ניתן להכין מראש כמות גדולה ולהקפיא. גרגירי חומוס מבושלים נהדרים להקפאה.
קרדיט צילום: חלי ממן
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה